Inspirasi

Kenali Typeface (Font) Yang Digunakan Pada Logo Jenama-jenama Terkenal Ini

Logo memberi impresi yang sangat kuat terhadap reputasi, kredibiliti dan keboleh-percayaan sesebuah perniagaan di mata pengguna. Tak pasal lah kalau ada syarikat yang sanggup berbelanja puluhan malah jutaan ringgit hanya untuk mendapatkan sebuah logo yang ikonik dan signifikan; dan ia terbukti masih tetap kekal digunakan melepasi abad.

Jika anda belum bersedia menghasilkan sebuah simbol yang ikonik sebagai logo bagi perniagaan anda, logo jenis perkataan (typeface) adalah pilihan terbaik sebagai permulaan.

Gunakan Font ‘Helvetica’ atau ‘Futura’

Jika anda terfikir untuk menggunakan font ‘Helvetica’ atau ‘Futura’ untuk menghasilkan logo jenis perkataan, anda sebenarnya memiliki fikiran yang sama seperti hampir 50% syarikat-syarikat di bawah dalam menghasilkan idea logo mereka, yang pada hari telah menjadi jenama yang sangat popular.

Menurut komen dalam sebuah perkongsian di facebook, ada pendapat mengatakan bahawa penggunaan font-font seperti yang dinyatakan tidak begitu tepat. Sebagai contoh, Google memiliki font mereka sendiri yang dinamakan ‘Google Sans’. Sudah pasti ia tidak menggunakan typeface ‘Product Sans’ seperti didakwa.

Sekiranya benar, sekurang-kurangnya anda kini sudah terinspirasi untuk menghasilkan logo jenis perkataan anda sendiri. Dan kalau anda bercadang menghasilkan rekaan yang sama, font-font tersebut tetap berupaya menghasilkan rekaan hampir 95% menyerupai logo asal.