fbpx

Gradient Map – Panduan penggunaan terperinci – Photoshop

Gradient Map adalah di antara kesan khas preset yang terdapat di dalam Adobe Photoshop dan boleh dikawal dengan menjadikannya sebagai layer baru yang dikenali sebagai Adjustment Layer.

Kesan-kesan khas asas seperti ini yang sering dilupakan ramai penggiat seni tanah air (pereka grafik) sedangkan dengannya anda boleh melakukan banyak manipulasi luar biasa.

Kemungkinan selama ini kita melakukannya dengan cara yang lebih panjang atau sukar. Sama juga seperti yang pernah saya tunjukkan sebelum ini di mana anda boleh memberikan kesan khas 3D pada teks di dalam Illustrator CC hanya melalui tetingkap Appearance dan Effect.

[box type=”info”]Input baru hari ini daripada video tutorial ini. Anda boleh browse-through kesan-kesan blending mode (daripada Normal ke Luminosity) dengan kekunci pintas klik dan tahan Alt + Shift dan klik kekunci ‘+‘ atau ‘‘ untuk skrol setiap kesan blending mode yang ada.[/box]

 

You might also like
2 Comments
 1. asri says

  Salam tuan Akhi Joe.. saya nk tnya apa kelebihan Adobe photoshop CC jika dibandingkan dgn photoshop CS biasa ye ?

  1. Akhi Joe says

   Wassalam. Disebabkan saya banyak menggunakan fungsi-fungsi asas Photoshop, maka tak banyak perbezaan dirasakan. Malah rasa seperti tiada yg berbeza langsung. Cuma lebih rasa selesa dan cara kerjanya semakin memudahkan. Shortcut2 & smoothness dia bertambah.

   Paling ketara CC berbanding CS adalah pada namanya sendiri “Creative Cloud”. CC dah lebih kepada menjadi aplikasi yg boleh diupdate terus serta merta apabila diterbitkan. Bukan seperti CS yang perlu menunggu sehingga keluaran seterusnya. Seperti jika kita gunakan CS5, upgrade seterusnya akan diterbitkan dalam CS5.5. Perlu membuat pembelian baru lagi. Wallahualam.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More