illustrator – GRAFIK.MYhttps://grafik.my Komuniti Pereka MalaysiaThu, 26 Nov 2020 08:03:51 +0000en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.3Ukuran design banner & bunting di Adobe Photoshop & Illustratorhttps://grafik.my/tips/ukuran-banner/ https://grafik.my/tips/ukuran-banner/#commentsThu, 01 May 2014 04:49:49 +0000https://grafik.my/?p=5408Yang paling baik tentunya design pada saiz asal mengikut saiz yang diperlukan. Tapi pada kepadatan densiti piksel 300 (DPI) pada saiz 20 x 8 kaki, sudah cukup membuatkan komputer anda merangkak untuk render dari satu foto bitmap ke foto bitmap lain.

Jadi penyelesaiannya adalah menetapkan saiz yang optimum; bukanlah yang terbaik tetapi cukup baik untuk mendapatkan hasil cetakan yang cantik bagi kerja ringkas seperti banner & bunting ini.

Info: banner & bunting biasanya menggunakan material yang sama (outdoor/indoor) cuma orientasinya sahaja berbeza. Banner melintang & bunting menegak.

Mengurangkan saiz ukuran design banner/bunting ini adalah disebabkan beberapa faktor.

  1. Design pada ukuran asal (original) akan membuatkan fail jadi berat & lambat untuk spooling.
  2. Penghantaran fail melalui storan awan (cloud storage) bermasalah kerana fail yang berat.
  3. Komputer atau laptop anda akan terbeban & sangkut (lag) kerana fail besar & kompleks.

 

Tiada masalah jika design 100% vektor (Illustrator).

Sekiranya keseluruhan design anda adalah dalam bentuk vektor di Illustrator, ia tidak menjadi masalah. Kalau anda hantar kepada pencetak banner sekalipun, mereka boleh ubahsuai kembali kepada saiz yang betul tanpa merosakkan kualiti design.

Tapi saya masih masukkan dalam senarai juga kerana mungkin ada yang menggunakan bitmap ketika design di Illustrator.

Masalahnya apabila anda berhadapan dengan design bitmap (piksel design) yang biasanya diuruskan menggunakan Adobe Photoshop.

 

Formula kira-kira design banner & bunting.

Beberapa perkara yang perlu anda tahu adalah.

  1. Kira-kira ukuran design adalah di dalam unit inci.
  2. Anda hanya perlu design 1/4 daripada saiz asal sahaja.
  3. Design pada resolusi 300 DPI (dot per inch).
  4. Design menggunakan mode warna  CMYK dan bukan RGB (paparan skrin monitor).

Senangkan? Kuasai formula ini & anda boleh design banner & bunting pada bila-bila masa.

Nak formula yang lebih mudah?

  1. Tukar unit ukuran kepada inci.
  2. Darab 3 ukuran yang anda peroleh.
  3. Kekal menggunakan mode CMYK & 300 DPI.

 

Contoh – cara menggunakan formula.

Saya akan menggunakan contoh banner 10 x 5 kaki.

Contoh – Banner 10×5 kaki (ft)

Menjadi praktis menggunakan unit kaki (feet) apabila berbincang hal banner & bunting bersama klien. Tapi apabila anda mula design, anda akan menggunakan unit inci (inch).

 

Step 1 – Tukar unit kaki kepada unit inci (inch).

Maka banner 10×5 kaki (ft) akan menjadi 120×60 inci (in). 10×12 (inci) & 5×12 (inci).

10x5 kali 12

Dalam inci (in) ia menjadi 120×60 inci (in)

 

Step 2 – Bahagi 4 atau darab 1/4 unit inci tersebut.

Maka banner 120×60 inci (in) akan menjadi 30×15 inci (in) sahaja. Inilah ukuran canvas di Adobe Photoshop.

120 & 60 bahagi 4

1/4 daripada saiz itu adalah 30×15 inci (in)

 

Step 3 – Bina canvas di Photoshop; pastikan 300 DPI & CMYK.

Apabila sudah muktamad, anda boleh bina canvas baru Adobe Photoshop anda. 😉

tetapan canvas Photoshop

 

 

Bagaimana cara menggunakan formula mudah ‘Darab 3’?

Wah. Belajar matematik pula kita hari ini. Sebagai contoh, sekiranya anda ingin mendapatkan 1/4 daripada 10 kaki (ft) di dalam unit inci (in), maka kira-kira yang betulnya adalah seperti berikut.

10 kaki (ft) x 12 inci (in) x 1/4 (daripada design) = Jawapan.

Di bawah adalah persamaannya jika anda ingin lebih mudah faham.

formula darab 3

Jadi, apa yang hanya perlu anda ingat sekarang?

Hanya darabkan nilai (nombor) dalam unit kaki (ft) dengan 3 = anda akan mendapat saiz dalam unit inci (in); ukuran yang diperlukan untuk design banner anda dalam Adobe Photoshop.

]]>
https://grafik.my/tips/ukuran-banner/feed/60
Cubaan kali pertama teknik cubism bongkah ais – Illustrator CChttps://grafik.my/tutorial/cubaan-kali-pertama-teknik-cubism-bongkah-ais-illustrator-cc/ https://grafik.my/tutorial/cubaan-kali-pertama-teknik-cubism-bongkah-ais-illustrator-cc/#commentsTue, 01 Oct 2013 17:16:35 +0000https://grafik.my/?p=4177Setiap perkara ada kali pertamanya dan ini adalah kali pertama saya menggunakan  teknik Cubism atau dikenali dengan nama Cubist. Terdapat perbezaan di antara Cubist dan Triangular.

Cubist adalah berasal daripada perkataan cubic iaitu segi empat sama dan berbentuk kiub. Dari sinilah anda akan mendapat idea bagaimana teknik ini diaplikasikan menjadi satu seni. Dan bercakap tentang Triangular pula, seperti yang anda faham secara terus daripada namanya, terdiri daripada binaan segi tiga dan seterusnya membentuk seni.

Anda akan mendapat lebih idea tentangnya menerusi imej-imej berikut.

Dapatkan imej bongkah ais – iceberg

Untuk tahap amateur ini, saya sekadar mendapatkan imej bongkah ais daripada carian Google sebagai rujukan kepada teknik cubism yang akan dilakukan sebentar lagi.

Melted Iceberg Wallpapers

@sumber imej Anda boleh mendapatkan mana-mana imej bongkah ais pun dengan syarat pastikan ia tidak terlalu sukar untuk di-trace. Imej di atas boleh dikategorikan agak sukar kerana terdapat ceracak yang banyak. Tapi tak mengapa, gunakan minda kreatif anda untuk mengubahsuainya.

Tidak kurang seperti membina kerangka model 3 dimensi

Apa yang saya dapati, teknik cubism ini tidak kurang seperti membina model 3 dimensi di dalam Autodesk 3Ds Max. Oleh kerana saya sudah biasa bermain dengan model 3D, maka mudah bagi saya untuk menganalisis permukaan bongkah ais ini. Kemudian bina bongkah segi empat mengikut kontur permukaan bongkah ais tersebut. Imej berikut adalah serba sedikit yang dapat saya lakukan. Mengejar masa. Jadi tidaklah terlalu baik.

[box type=”info”]Jika daripada pemahaman binaan model berasaskan bongkah segi empat di dalam perisian 3 dimensi, walaupun dikatakan sebagai teknik cubist, anda tetap boleh membina bentuk segi tiga tetapi pastikan tiada yang melebihi 4 bucu – pentagon, hexagon dan seterusnya.[/box]

teknik cubism cubist iceberg 01

Kesungguhan itu penting!

Itulah nasihat saya. Huhu. Lihat imej berikut. Pada panel atas adalah ketika saya memulakan pembinaan cubist ini dan kelihatan saya cuba melakukannya seperinci yang boleh. Dan apabila bergerak ke kanan (panel bawah) makin lama cubist yang terbentuk semakin besar dan semakin kurang perincian. Haha. Agak mengecewakan. Tapi sebagai cubaan pertama, saya anggap ini suatu kejayaan. Huhu. Letih dan memakan masa! Sebab itulah.

teknik cubism cubist iceberg 02

Berikan kesan khas dan kemasan kepada seni cubist anda

Setelah mendapat hasilnya, kita akan fill-in warna ke dalam setiap bongkah tersebut. Cara mewarnakan setiap bongkah adalah dengan men-sampel-kan menggunakan Eyedropper Tool (I) warna paling dominan yang terdapat pada setiap bongkah.

Imej berikut adalah yang terhasil selepas saya sampelkan warna pada setiap bongkah dan pada saya ia adalah satu kegagalan. Huhu. Rasanya ia berlaku kerana bongkah segi empat yang dibina adalah terlalu besar.

Walaubagaimanapun saya mendapat idea untuk meletakkan latar belakang berwarna biru dan kemudiannya menukar blend mode cubist bongkah ais tersebut kepada Overlay dan Opacity – 100%.

teknik cubism cubist iceberg 03

Voila! Inilah hasilnya

akhijoe com - teknik cubism cubist

Masih terdapat banyak ruang untuk diperbaiki. Semoga pada masa akan datang saya memiliki lebih banyak masa dan dapat membina bongkah-bongkah segi empat yang lebih terperinci (detail).

Dalam episod akan datang saya akan kembali dengan mengimplimentasikan seni cubist ini ke dalam Profil Korporat Pleu sebagai Edisi ke-2 Pleu Agency. 😉

]]>
https://grafik.my/tutorial/cubaan-kali-pertama-teknik-cubism-bongkah-ais-illustrator-cc/feed/4
Memahami lipatan kertas dan pencapaian yang tak terduga!https://grafik.my/tutorial/memahami-lipatan-kertas-dan-pencapaian-yang-tak-terduga/ https://grafik.my/tutorial/memahami-lipatan-kertas-dan-pencapaian-yang-tak-terduga/#respondTue, 01 Oct 2013 15:55:25 +0000https://grafik.my/?p=4165Malam ini kami ada dua berita. Pertama kami pelajari sesuatu yang baru dan kedua tidak tersangka bahawa reka grafik terbaru kami malam ini menepati apa yang kami cari selama ini!

Memahami cara lipatan sekeping kertas

Rasa terlebih yakin bahawa semua lipatan adalah sama sahaja, maka imej berikut adalah apa yang terhasil selepas 50 minit meluangkan men-design-nya.

memahami lipatan kertas (1)

Sekali tengok nampak macam lawa. Selepas rehat seketika, makan malam dan kembali ke pejabat – Voila! Ini yang keluar dari mulut kami, “Buruk giler design”. Haha. Tapi tak mengapa. Inilah proses pembelajaran namanya.

Jadi kami mulakan sekali lagi dengan…

Ambil sekeping kertas dan potong memanjang

Kami ambil sekeping nota kecil dan memotongnya secara memanjang seperti imej berikut.

memahami lipatan kertas (4)

Kemudian lipat sehingga bergaris

Rasanya semua orang pun faham kalau dilipat begini, memang garisan tegak akan muncul dan bucu juga menjadi tegak. Tiada apa yang sukar pada bahagian ini bukan? Tetapi kalau anda tidak melipatnya sehingga habis, lain pula ceritanya.

memahami lipatan kertas (2)

Sekarang lengkungkan kertas pada 90 darjah pula. Jangan ditekan sehingga bergaris.

Di sinilah kami mula faham bagaimana sebenarnya apabila kita melengkung kertas. Bukan semua bahagian akan menjadi melengkung. masih terdapat bahagian rata iaitu pada bahagian lengkungan itu sendiri.

Manakala pada kedua-dua bucu lengkungan pula, maka terbentuklah lengkungan. Malah lengkungan yang terbentuk adalah di luar kawasan lengkungan (bergaris tegak tersebut).

Rasanya anda akan lebih faham apabila merujuk imej berikut.

memahami lipatan kertas (3) - Copy

Cubaan men-design logo sekali lagi.

Setelah kami memahaminya, maka kami cuba sekali lagi untuk melihat apakah hasilnya daripada ilmu yang baru kami dipelajari malam ini. Imej berikut adalah hasilnya selepas 30 minit meluangkan masa untuknya.

memahami lipatan kertas (6)

Walaupun bukanlah yang terbaik tapi kami sangat berpuas hati kerana ia lebih menyelesakan mata kami memandangnya. Hehe. Dan seterusnya adalah sesuatu yang lebih mengujakan kami lagi.

Pencapaian yang tidak terduga!

Imej berikut adalah hasil akhir setelah kami membangunkan konsep logo sepenuhnya.

memahami lipatan kertas (5)

Logo membentuk ‘pattern’

Jika anda lihat pada sebelah kanan-bawah pada imej di atas,  logo yang telah kami bangunkan membentuk pattern! Kami berasa sangat teruja kerana perkara sebegini sangat-sangat jarang berlaku dan belum pernah dapat kami bangunkan logo seumpamanya yang mampu membentuk pattern dan ia benar-benar unik.

Jadi, malam ini adalah sangat baik. Ahhh… boleh pulang dengan tenang~ >.<

]]>
https://grafik.my/tutorial/memahami-lipatan-kertas-dan-pencapaian-yang-tak-terduga/feed/0
Teknik: Repitasi Dan Konsistensi Dalam Designhttps://grafik.my/tutorial/teknik-repitasi-dan-konsistensi-dalam-design/ https://grafik.my/tutorial/teknik-repitasi-dan-konsistensi-dalam-design/#commentsWed, 20 Apr 2011 06:40:54 +0000https://grafik.my/?p=1024Konsistensi dalam design adalah amat penting. Konsistensi bermaksud kecenderungan organisma mengekalkan struktur dirinya iaitu kesamaan persepsi diri yang dilihat dari luar dan dalam.

Cukup dengan membuka kamus – mari kita lihat apa kepentingan konsistensi dalam design.

#01 Di dalam arena reka grafik, konsistensi juga boleh dikenali sebagai repitasi (repetition) dan ritma (rythm).

#02 Repitasi membenarkan reka grafik anda mewujudkan konsistensi yang akan membuatkan pelanggan anda lebih mudah untuk memahaminya.

#03 Apabila otak telah mula mengenalpasti paten (pattern) di dalam ritmanya, mereka akan lebih selesa, rileks dan mudah untuk memahami keseluruhan design.

#04 Repitasi (pengulangan) di dalam design jarang-jarang berlaku dengan sendirinya. Ia memerlukan perancangan oleh pereka grafik sendiri untuk mengaplikasikannya di dalam design. Jadi, draf awal design adalah amat-amat penting.

#05 Oleh sebab itu juga repitasi yang wujud konsistensi di dalamnya akan lebih menarik perhatian dan mendorong pelanggan untuk mengkajinya / mencarinya dengan lebih mendalam.

Study case : Raqib Majid AF9

Rangka promosi Raqib Majid AF9 yang saya lakukan baru-baru ini telah menggunakan teknik repitasi ini di mana ia mewujudkan konsistensi dalam rekaan saya dan mewujudkan kesatuan dalam semua design walaupun berada dalam platform yang berbeza – greeting card, profile pic, t-shirt dan vektor.

Repitasi #01 Vektor ini telah saya hasilkan menggunakan Adobe Illustrator CS5. Kenapa saya menghasilkannya dahulu? Kerana saya berpendapat, vektor ini akan menjadi bahan utama repitasi dalam semua design yg akan saya hasilkan selepas ini.

Jadi, untuk mengekalkan konsistensi sebenarnya tak perlu anda brainstorm gila-gila sekadar untuk menghasilkan pelbagai design yang berbeza TAPI dalam masa sama mengekalkan konsistensi. Owh, pecah kepala beb.

Ia semudah anda mengulangi penggunaan beberapa ikon, vektor, atau visual dalam setiap design. Itu sahaja. Anda akan lebih faham apabila memasuki design-design lain selepas ini.

Facebook Profile Picture Raqib Majid AF9

Repitasi #02 Profile Pic ini adalah untuk kegunaan Raqib Majid AF9 Fan Club di Facebook. Saiz design adalah 200×600 piksel. OK. elemen ke-dua dlm repitasi ini adalah penggunaan warna jingga & merah. Kombinasi ini terbentuk apabila daripada :

  1. Akademi Fantasia sendiri menggunakan warna merah sebagai warna rasmi
  2. Raqib Majid sendiri memang FAV warna merah ni (HP dia pn warna merah. Pelik aku bdk ni).
  3. warna jingga pula berdasarkan warna baju beliau & kontras yang terhasil antara merah & jingga begitu menyerlah.

Atas alasan ini, warna MERAH & JINGGA menjadi elemen yang begitu sesuai sebagai identiti repitasi yang akan mewujudkan konsistensi dalam design. Terus membaca & anda akan semakin faham.

Beberapa rakan peminat Raqib Majid AF9 telah menggunakannya sebagai Pic. Profile mereka juga. 🙂 Terima kasih di atas sokongan dan meluluskan bahawa “Pic Profile ini sangat COOL untuk digunakan sebagai Pic Profile saya. :)”. Huhu …

Greeting Card Raqib Majid AF9

Repitasi #03 Greeting card ini telah menggunakan sepenuhnya elemen konsistensi yang saya maksudkan. Warna merah & juga vektor Raqib Majid. Walaupun ia berada dalam platform yang berbeza, tapi anda dapat mengenalpasti bahawa design ini adalah salah satu bahan promosi Raqib Majid AF9 bukan? 🙂

Kerana apa? Kerana penggunaan semula (repitasi) vektor ini + warna merah.

T-shirt Admin Raqib Majid AF9

Repitasi #04 Menghasilkan t-shirt antara yang paling sukar kerana selalunya mereka akan control penggunaan warna kepada beberapa warna sahaja. SO, banyak warna yang digunakan ketika membuat vektor – jadi dlm design ini, saya perlu mengurangkan warna.

Sebab tu warna bibir pun jadi merah kerana nak samakan dengan warna kolar (kecil) dan perkataan RaqibMajid.AF9.

Walaubagaimanapun, semua elemen dapat dikekalkan dengan hanya menggunakan 5 warna sahaja. Sekali lagi, repitasi vektor Raqib digunakan. Walaupun latar belakang (baju) berwarna merah, tetapi dengan kehadiran vektor Raqib, repitasi dikekalkan & konsistensi terhasil. Cuba skroll semula ke atas dan lihat setiap design. Anda akan mula faham akan konsep repitasi ini.

T-shirt Fans Raqib Majid AF9

Repitasi #05 Ahaaa … satu lagi yang saya kira the best example untuk meneruskan repitasi. Penggunaan warna baju MERAH dan VEKTOR Raqib Majid AF9. 🙂 Jadi, kalaulah.. ye. Kalau anda perasan Fan Club Raqib Majid AF9 menggunakan t-shir ini, Hee … design saya lah tu. 😛 Publisiti!

Sentiasa jaga ‘visual hierarchy’

Apa itu Visual Hierarchy Tajuk ini akan saya sentuh dalam tutorial akan datang. Namun apa yang penting, ia bertujuan untuk memastikan keseluruhan design anda dapat difahami dengan mudah.

Sentiasa Draft sebelum design

Dan sekali lagi saya ulangi, ia jarang sekali berlaku secara tidak sengaja. Anda sebagai pereka grafik harus [01] mengetahuinya dan [02] merancangnya. Selalu mulakan kerja design anda dengan DRAFT dahulu keseluruhan design anda baru mulakan proses design anda.

Tujuan Buat Draft Sebelum Design

  1. Mendapat gambaran awal bagaimana hasil akhir design anda.
  2. Tidak lari dari konsep asal idea anda.
  3. Boleh membuat pengubahsuaian sebelum anda memulakan design. Anda akan membazir lebih banyak masa jika anda baru nak susun design SELEPAS design siap terbina.
  4. Menyusun informasi mana dahulu yang perlu diketengahkan dari atas sehingga ke bawah design.

Jadi rakan-rakan designer~, semoga tutorial kali ini memberi banyak input kepada anda untuk berusaha menjadi designer yang lebih baik dari masa ke masa. 🙂 Sama-sama kita berusaha!

Adios Kerampes!

Pereka grafik promosi : facebook.com/akhijoe2

Fan Club Raqib Majid : Facebook.com/RaqibMajid.AF9

]]>
https://grafik.my/tutorial/teknik-repitasi-dan-konsistensi-dalam-design/feed/9
Format Fail Yang Tahan Lebih 10 Tahunhttps://grafik.my/art/format-fail-yang-tahan-lebih-10-tahun/ https://grafik.my/art/format-fail-yang-tahan-lebih-10-tahun/#commentsWed, 23 Mar 2011 04:22:16 +0000https://grafik.my/?p=900Sebagai pereka grafik, tidak semestinya perlu keluar idea baru setiap masa. Kadangkala idea yang telah kita pakaiguna 3 atau 4 tahun dahulu boleh digunakan semula.

Di touch-up terlebih dahulu agar menampakkannya seakan sebuah idea baru abad ini. 🙂 Eh, siapa pulak yang boleh ingat hasil kerja kite 3 4 tahun lepas? Sejarawan ye kot. Diorang memang suka mengingat hal-hal historic nih. huhu …

Ya. Saya sendiri sering menggunakan teknik ini. Tetapi malang sekali jika idea-idea design yang kita simpan 5 atau 6 tahun lalu tak boleh dibuka lagi. Atau jika boleh dibuka pun, banyak komponen design yang dah takleh dibaca. Bermakna jika anda klik pada komponen design tersebut, akan keluar warning error.

Nyampah nye kan? Baru je nak tunjuk power. TAPI jika difikirkan semula … bagaimana perkara ni boleh berlaku? Kan ke kalau simpan dalam format .PSD ni kita boleh edit semula?

Baik, mari kita berkenalan sekitar format apa yang boleh disimpan apabila menggunakan Adobe Photoshop CS5 (saya tak pasti kalau list ni sepenuhnya ada dalam CS4 dan ke bawah).

 

Senarai format fail ‘Save As’ Adobe Photoshop CS5.

[unordered_list style=”tick”]

  • BMP
  • GIF
  • DCM
  • JPEG
  • PDF
  • RAW
  • PXR
  • PNG
  • TGA
  • TIFF
  • PSD

[/unordered_list]

PS. Ada banyak lagi sebenarnya. Tapi saya senaraikan yang commonly used lah.

 

Saya bold kan dua (2) format di atas kerana nak bandingkan kedua-duanya.

Saya yakin rata-rata pereka grafik termasuk anda (dan saya juga) selalu menyimpan hasil kerja design di Adobe Photoshop dalam format .PSD. Betul? Format ini tak akan flatten layer yang ada dan ini memberi kemudahan kepada anda untuk membuat ubahsuaian pada kerja design tersebut masa akan datang.

[unordered_list style=”tick”]

  • Anda masih boleh menggerakkan semua layer yang ada
  • Anda boleh menukar bodycopy pada design tu
  • Nak tukar warna pun boleh

[/unordered_list]

[box type=”info”]Tapi tahukah anda, fail PSD hanya mampu bertahan selama lebih kurang 4 hingga 5 tahun sahaja?[/box]

Bermakna masuk tahun ke-6 dan seterusnya fail tersebut akan mengalami kerosakan. Apatah lagi kalo nak dibuka selepas 10 atau 15 tahun lagi. Jangan tidak percaya ya. Pensyarah saya pernah melakukannya kerana ingin menggunakan semula design lama beliau.

 

Apa yang berlaku pada kerja yang disimpan dalam format .PSD selepas 5 tahun?

  • Jika disimpan dalam RGB, warnanya vibrant / menyerlah pasti tidak akan kekal lagi. Warnanya mungkin meluntur atau bertukar kepada warna berdekatan dengan kod (hijau >> kuning).
  • Kualiti layer imej yang ada juga boleh berubah komposisi, warna dan pixels nya (gambar blur jika dibesarkan).
  • Beberapa layer yang ada mungkin boleh hilang atau missing.
  • Kalau tak sempat transfer font, mungkin akan menyebabkan font tulisan missing juga.

Penyelesaian alternatif selain simpan dalam format .PSD

 

Format .TIFF adalah penyelesaian

Ramai yang menganggap fail TIFF sama seperti JPEG, GIF dan PNG. Iaitu semua layer akan flatten dan bercantum menjadi sekeping imej yang tidak boleh diubahuai.

Saya juga salah. Simpanan dalam format .TIFF malah sebenarnya lebih baik daripada .PSD. Jauh lebih baik lagi kerana perkara yang akan saya khabarkan sebentar lagi.

 

Kelebihan format TIFF

[unordered_list style=”tick”]

  • Semua komponen design kekal 100% seperti keadaan asal selepas 10 atau 20 tahun sekalipun.
  • Warna yang anda gunakan atau ada pada komponen layer kekal hampir 100%.
  • Kualiti setiap layer imej kekal seperti asal.

[unordered_list style=”tick”]

Namun begitu format TIFF masih juga mempunyai kekurangan berbanding PSD tapi memang itu pun yang perlu untuk dapatkan kualiti yang lebih baikkan?

 

Kekurangan format TIFF

  • Saiznya sangat besar & berat. Jika simpanan .PSD pada 30Mb, .TIFF mungkin akan mengambil ruang sehingga 45Mb atau 47Mb.
  • Tidak sesuai untuk dihantar melalui talian/online kepada publisher/printing anda kerana akan makan ruang yang besar

Jadi, anda sendiri boleh membuat pilihan format apa yang nak digunakan dalam situasi yang berbeza. It’s new right? Ya! Saya pun gitu. Selama 2 tahun berkarya baru kali saya ketahui fakta seperti ini. Insyallah akan dicuba secara praktikal. Mari kita lihat apa yang akan berlaku kepada fail-fail PSD di dalam simpanan saya selepas 4 atau 5 tahun lagi.

 

Kisah dongeng kelebihan TIFF

[quote]Kepentingan format TIFF kalaulah ditakdirkan dunia ini ditawan oleh makhluk asing. Dan semua designer di dunia ini ditangkap dan dibunuh kerana kehebatan design tahap dewa mereka.

20 tahun kemudian.. di tengah-tengah timbunan salji tiba-tiba ada sekeping DVD yang dah lama. Makhluk asing tersebut membuka dan tengok ada fail TIFF. Dan disebabkan ianya tersangat hebat maka sekonyong-konyongnya sejarawan dari kalangan makhluk asing ini ingin menyimpannya di dalam muzium.

Jadi sekurang-kurangnya nama anda (designer) masuklah di dalam buku sejarah mereka “Sejarah tamadun komunikasi visual manusia”. Berbaloi.[/quote]

 

Perkara sama di Adobe Illustrator CS5

Perkara yang sama juga berlaku di Adobe Illustrator CS5 jika anda banyak menghasilkan vektor dan logo. Kebiasaan memilih format .AI sebagai final simpanan bukan? Perbandingan di Illustrator adalah menggunakan format AI dan EPS.

Menyimpan dalam format EPS jauh lebih baik berbanding format AI juga atas sebab-sebab yang sama seperti di atas.

]]>
https://grafik.my/art/format-fail-yang-tahan-lebih-10-tahun/feed/15